Zkoušíte vybudovat pořádný tým? V tom případě se věnujte snadné duplikaci a vložená energie se vám mnohonásobně vrátí zpět. Přečtěte si dva příběhy, které vám ukáží v praxi, proč je užitečné se o duplikaci starat.

Představte si, že s každou otázkou vám někdo zavolá a vy strávíte 45 minutový rozhovor vysvětlováním a odpovídáním. Považujete to za efektivně využitý čas? Myslíte si, že tímto způsobem o své lidi pečujete a pomáháte jim? Ano, pomáháte jim zůstat tam, kde jsou právě teď.

Tento způsob je totiž neduplikovatelný a jen těžko pomáhá v rozvoji. Každý pod Vámi totiž nemůže dát těch 45 minut do každého jednoho telefonátu (pokud např. ještě chodí do práce) a už vůbec ne každý z Vašeho týmu, je na takové technické a znalostní úrovni, jako jste Vy, je to tak? 

Echo zachraňuje svět

Už jste slyšeli o sdružení Echo? Vytváří spoustu záslužných činností a jednou z nich je snaha o udržitelnost v obtížném přírodním prostředí. Lidé v Echo přišli na způsob, jak levně a účinně vypěstovat zeleninu. Pokud žijete ve městě, kde toho z přírody moc nezůstalo, musíte se v tom “zahrádkaření” hodně snažit. A s tím Echo dokáže pomoci.

Lidé z Echo přišli do Asie a tvrdili místním farmářům, že dokáží ze čtvrtiny semen rýže vypěstovat dvojnásobnou úrodu. A reakce? Zasloužilí farmáři se jim vysmáli. Nějací Američani je chtěli poučovat o tom, jak se pěstuje rýže…

Jen jeden z nich zareagoval vstřícně a nechal jim pro jejich pokusy místo na zadním dvorku, ať to nikdo ze sousedů nevidí. Přes počáteční posměch okolí si ale farmář, výrazně přilepšil. No a v současné době, již stejným způsobem, pěstuje už na 90 tisících rýžových farmách!

rýžová pole
V čem byl fígl? Běžně se rozsype spousta rýžových semen a pole se zaplaví. Vizionáři z Echo ale našli způsob, kdy stačí jen pár semínek zasít ve vzdálenosti asi 15 centimetrů, využít jen polovinu vody a získat až dvojnásobek výnosu rýže.

Pomáhají měnit svět. Ale ne tam, kde to nemá smysl

A jaké je v tom poučení? I přesto, že čelili posměchu, odmítání ze strany letitých farmářů a vypadali hloupě, stejně šli za svým cílem, aby pomohli světu s nedostatkem potravin. A podařilo se! Do teď pomáhají řešit hlad v zemích třetího světa. Chcete od nich pomoc? Není problém, ochotně vám zašlou potřebná semena. A že nevzešla a potřebujete další? Pošlou Vám je znovu!

Ale tady už končí. Nikdy neposílají třetí várku, protože neplýtvají svými zdroji tam, kde to je beznadějné a lidé jsou nepoučitelní.

Někteří ale dávají semínka pokaždé! Stále stejnou příležitost přinášejí stále a stále na zlatém podnose a myslí si, jak se skvěle starají o ostatní… Už chápete tu paralelu se síťovým marketingem?

Nebuďte příliš milí

Když jste hodní, pomůžete singl mámě k udržitelné cestě jejího podnikání. Pomůžete veteránům se postavit zpátky na nohy. Nebo stejně jako Echo, pomůžete celé vesnici, aby byla soběstačná v jídle. Možná že se bojíte, že pokud se opravdu nepostaráte o jejich rozvoj, že riskujete posměch a nařčení z toho, že nejste dostatečně milí a pečující o ně….

Jenže není náhodou ten problém právě v tom, že jim dáváte nekonečně mnoho šancí a oni si toho neváží? Pak za Vámi chodí stále znova a znova a nic a nikdo je nenutí k výstupu z jejich vlastní zóny komfortu, aby na sobě trošku sami zapracovali a převzali tak kus té zodpovědnosti za některé činnosti sami na sebe a tím Vám tak aspoň trošku, konečně uvolnili ruce – že chápete, jak to myslím?

Tu 45ti minutovou konverzaci, ve které jste se snažili pracně jim vysvětlit problém, si nikdo nezaznamenal že? 🙂 Nikdo ji nemůže obnovit a znovu přehrát při dalších příležitostech, kdy někde někdo přijde zase s podobným, nebo úplně stejným problémem. Chápete tu neefektivitu? Už víte kam míříme?

Neduplikovatelnost v MLM je chyba. Obrovská! Proto se neopakujte. Když přijde na jakýkoliv průzkum, marketing, teambuilding nebo problém kolem MLM businessu, s největší pravděpodobností se bude opakovat. Při kvalitní duplikaci pak můžete odkázat na předchozí rady a tréninky – ovšem pouze pokud jste si je nějak zaznamenali, že? 🙂 

Když vás zasáhne někdo s tím, o čem jste nikdy předtím neslyšeli a nemůžete najít ani dobrý zdroj, směle se pusťte do řešení s upline (sponzorskou linií). A nezapomeňte na video, audio nebo jiný způsob zaznamenání řešení, které později využijete.

Dovolte mi k tomu ještě poznámku. Vysvětlujete svému nováčkovi hned všechny své znalosti a dovednosti? Špatný nápad. Protože co se stane, když přijde někdo nový a vy ho zahltíte informacemi? Budete mu věnovat x hodin vysvětlování a on/ona si z toho stejně moc nezapamatuje. Ke všemu to není zaznamenané, takže si to nemůže zopakovat. A pak přijde další nový člen. A po něm zase jiný…

Nezahlcujte nováčky – předávejte vždy jen první krok a až ho splní, pak druhý a tak dále…

Nahrávejte vše, co děláte a ulehčete si tak duplikaci! 😉

Dobrý Will Hunting

A teď druhý příběh. Kolikrát jste viděli film Dobrý Will Hunting? Matt Damon v něm hraje matematického génia, který vyřeší jakýkoliv problém lusknutím prstu. Ben Affleck je jeho kamarád, který už takový génius není. Oba pracují jako dělníci/uklízeči. Každý den přijede Ben k domu Matta Damona, vyzvedne ho a společně jedou pracovat.

Když se zjistí matematické vlohy Matta, začnou po něm toužit lidé z výzkumu. Ten z toho ale příliš nadšený není a nejraději by zůstal jako obyčejný dělník. A jaká byla Benova reakce?

„Hele, mám tě rád. Ale každý den, kdy tě vyzvedávám, tak doufám, že tam nejsi. Máš mnohem větší potenciál, než kdy budu mít já. A mrháš ho tady jako obyčejný dělník. Vždyť to kruci nedává smysl….“

Takto reaguje člověk, který o vás má starost.

Lidé, kteří vás chtějí nechat uvnitř té “stejné, malé krabice” po celá léta, kteří pochybují o změně, takovým lidem na vás nezáleží a nezaslouží si být vašimi přáteli. Osoba, která se skutečně stará, je jako Ben Affleck. Tak vypadá skutečný přítel.

Starají se o vás, i když riskují, že vedle vás, budou vypadat jako blbci…. Tak se pozná opravdové přátelství a toho, je třeba si vážit…

 


Za inspiraci pro tento článek děkuji mému “MLM” příteli, Rayovi Higdonovi (firma HIGDON GROUP™).



SDÍLET = LÍBILO SE MI TO!
⇩ DÍKY! 💘 DÁRKY NÍŽE ⇩


MARKETINGOVÝ ONLINE MLM SUMMIT ZDARMA!


DALŠÍ ROČNÍK NEZÁVISLÉ MLM AKADEMIE





PDF: Kde brát lidi do MLM, aby Vám nedošly kontakty!
 



MLM plávovač je ve FB Skupině MLM Poradna!
 



PDF: Jak správně telefonovat v MLM! Stahujte.
 

8 Comments

  1. Anonym
    30.5.2019 @ 12:54

    Super,děkuji ????

    Reply

  2. Lucie
    30.5.2019 @ 13:15

    Dobře napsáno. Bez zbytečné sentimentality a přitom zajímavě. Díky 🙂

    Reply

    • Michal Karmazín
      17.7.2019 @ 12:42

      Takového hodnocení si vážím, nejsme zrovna spisovatelé, jsme MLMáci 🙂 díky Vám Lucko 🙂

      Reply

  3. Klára
    2.6.2019 @ 9:01

    Moc děkuji super ???

    Reply

  4. Jiřina Prokopová
    18.7.2019 @ 21:05

    Moc děkuji jsem ráda že jsem se k Vám dostala moc mi to pomáhá při mé práci perfektní rady a moc pěkně udělané ještě jednou dik

    Reply

    • Michal Karmazín
      18.7.2019 @ 21:41

      Jiřko děkuji Vám za komentář a přízeň, které si velmi vážím – ať Vám to vše slouží dál a je ku prospěchu i Vaší skupině, která bude určitě jen a jen růst! To Vám ze srdce přeji a moc Vám fandím 😉

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.