Co obnáší stát se skvělým přednášejícím? Když hledáte své potenciální zákazníky a zvete cizí lidi, aby si poslechli něco o vaší příležitosti, často mluvíte pouze s jedním člověkem.

Ale dříve, nebo později, nadejde čas, kdy budete muset mluvit před velkou skupinou lidí. Proto je důležité, abyste byli připraveni své myšlenky odprezentovat i před více lidmi.

Chápu, že pro některé lidi může být těžké, mluvit před skupinou lidí. Zadrhává se vám hlas, potí se vám dlaně, třesete se. Není to legrace, znám to.

Byl jsem vyděšený, když jsem musel prezentovat svou příležitost pro místnost plnou cizích lidí. Mnohem pohodlnější mi bylo mluvit s jednotlivci, nebo sedět v publiku, jako jeden z mnoha.

Ale existuje pár věcí, které můžete udělat, abyste své prezentační schopnosti vylepšili…

Nemusíte být odborník

Zaprvé platí to stejné, jako u všech jiných činností – nemusíte být expert.

Když jsem začal pracovat v network marketingu, myslel jsem si, že se musím prezentovat jako odborník. Zkoušel jsem se naučit o produktu i o společnosti všechno, co šlo.

Nakonec ale tento přístup selhal, nemohl jsem to zvládnout a vědět úplně všechno. A ruku na srdce, kdo si přeje poslouchat nějakého všeználka?

Když se vydáváte za experta a lidé vám položí otázku, na kterou neznáte odpověď, zboří se vaše maska odborníka, jako domeček z karet.

Navíc přístup experta není duplikovatelný.

Zaprvé, jen málo lidí ve vašem týmu bude ochotných se toho naučit tolik, co vy. Stanete se kolovrátkem, který bude své těžce nabyté vědomosti, neustále všude opakovat.

A zadruhé si lidi budou říkat: „na tohle nejsem odborník, to nezvládnu“ a dají od vaší příležitosti ruce pryč.

Nebojte se, že nejste odborníkem. Nemusíte jím být. Buďte konzultantem, který může propojit lidi a dát jim nástroje, příležitosti, nebo jiné členy týmu k dispozici, aby jim pomohli se vzdělávat.

Pokud se vás potenciální zákazník zeptá na něco, co nevíte, nepanikařte. Prostě jim pomozte s tím, kde tu odpověď můžou najít.

Profesionálové se nepředstavují jako odborníci, pouze vyzývají lidi, aby se dozvěděli více o produktu, nebo příležitosti, a dají jim příležitost si všechny informace zjistit – ať už přes členy v týmu, nebo studijní materiály, jako jsou videa, nebo ebooky.

Proto jsou důležité všechny MLM události a všechny nástroje, které jim můžete poskytnout. Použijte vše, co máte k dispozici a přidejte k tomu svou vášeň, nadšení a víru.

Tento oheň, který zažehnete, bude mít nesporně mnohem větší dopad na lidi.

Podělte se o svůj příběh

Druhá věc, která vás ve schopnostech posune na míle daleko, je váš osobní příběh.

Každý má svůj příběh, i když v podnikání, teprve stojí na startovní čáře. Máte minimálně příběh, proč jste se rozhodli připojit k síťovému marketingu, je tak?

Máte příběh o tom, jak jste hned v počátcích viděli změnu ve vás a své rodině. Každý z vás má příběh, který je relevantní a může být inspirací pro ostatní.

Udělejte si proto čas a dejte si svůj příběh dohromady a procvičte si ho.

Je to jeden z nejcennějších nástrojů pro budování podnikání. Lidé se nezajímají o to, kolik toho znáte, ale zajímají se o váš příběh, proč to děláte!

Pokud si nevíte rady, můžete se odpíchnout od těchto čtyř bodů:

  1. Vaše historie.
  2. Věci, které se vám na vaší historii nelíbily.
  3. Jak a s čím vám pomohl network marketing.
  4. Vaše výsledky. A pokud náhodou ještě nejsou, tak pak případně, jak vidíte svou slibnou budoucnost. 😉

Klíčem k úspěchu je příprava

Posledním klíčem k vytvoření silné prezentace je příprava.

Když do toho skočíte po hlavě a bez přípravy, je pravděpodobné, že si natlučete. Budete dělat chyby, zadrhávat, budete nervózní, nebo zapomenete na něco důležitého.

Když si ale dáte tu práci, stane se z toho neuvěřitelná zábava! Když jsem začínal, nastudoval jsem si prezentaci o příležitosti, kterou vytvořila má tehdejší MLM společnost.

Můžete to zkusit taky, nemusíte hned vytvářet a trénovat svou vlastní, zkuste se nejprve naučit prezentaci, kterou už udělal někdo jiný.

Já zkopíroval prezentaci jednoho top lídra, ke kterému jsem vzhlížel. Slovo od slova. A pak jsem si cvičně sám sebe, při přednášení nahrál.

Nebudu vás napínat – byla to hrůza! I když jsem říkal úplně to stejné, co ten chlápek, můj hlas neměl vůbec žádnou energii, bylo to nudné, nenáviděl jsem tu nahrávku.

Tak jsem to zkoušel znovu a znovu, dokud se mi můj přednes nezačal líbit.

Pořád dokola jsem poslouchal svou prezentaci a procvičoval si ji, dokud jsem si nezapamatoval každý vtip a každý příběh. Troufnu si říct, že jsem ji uměl i pozpátku.

Neuvěříte, jak sebejistě jsem se začal cítit. Místo toho, abych se bál si stoupnout před lidi a začít přednášet, těšil jsem se na to! A po čase jsem byl schopný se učit další prezentace a věřil jsem si, že mi to před lidmi půjde.

Kdybych šel a stoupl si na pódium nepřipravený, byl bych absolutně bez sebedůvěry. Ale jakmile jsem začal průběžně pracovat na přípravě, mohl jsem si prezentaci střihnout kdykoliv a kdekoliv.

Taky se můžete stát mistrem na přednášení před lidmi. Pamatujte si:

  • nemusíte být expert,
  • najděte svůj příběh a…
  • příprava je klíčem k úspěchu! 😉

Více tipů, jak odbourat strach a vylepšit prezentování?

Pak mám pro Vás 2 zajímavé akce, pro opravdové MLMáky napříč celým MLM spektrem: 

  1. ONLINE živé vysílání v uzavřené skupině “DO ANGLIE S MICHALEM” kdy 16-17.11.2019 probereme ty nejlepší tipy z NEJVĚTŠÍ MLM AKCE v EVROPĚ (Success Summit 3 v Anglii)
  2. OFFLINE akce u Brna a první nezávislá MLM AKADEMIE už ke konci toho roku, kde probereme celé MLM knowhow uceleně od A až do Z 😉

Těším se na Vás ONLINE i OFFLINE!

PS: Díky této výjimečné události jsem zvýhodněnou cenu na obě akce prodloužil do magického šťastného data 11.11.2019 tak toho stihněte využít!

Nikdy se nevzdávejte – úspěch v MLM stojí za to a navíc – děláte svět opravdu lepším místem ♥


Za inspiraci k tomuto článku děkuji mému „MLM příteli“, Ericovi Worremu.



SDÍLET = LÍBILO SE MI TO!
⇩ DÍKY! 💘 DÁRKY NÍŽE ⇩


MARKETINGOVÝ ONLINE MLM SUMMIT ZDARMA!


DALŠÍ ROČNÍK NEZÁVISLÉ MLM AKADEMIE





PDF: Kde brát lidi do MLM, aby Vám nedošly kontakty!
 



MLM plávovač je ve FB Skupině MLM Poradna!
 



PDF: Jak správně telefonovat v MLM! Stahujte.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.