Existuje mnoho různých vylepšení postavených nad originální binární kompenzační systém, které jsou dnes na trhu běžně používány různými MLM společnostmi. Jednou inovací, která si získala velký díl pozornosti distributorů, je tzv. „matching bonus“. Doslovným překladem názvu tohoto bonusu bohužel nezískáme nic jiného, než nic neříkající slovní spojení „vhodný bonus“, ale aspoň je to hezky česky!  🙂

Dobře, tak nyní vážně

Jak bychom mohli jednoduše česky říct, co je to matching bonus? Dalo by se říct, že je to něco jako „provize z provizí osobně registrovaných distributorů“. Je to už jasnější? Snad ano, pojďme tedy si tedy dále říci něco více o matching bonusu, který je někdy více či méně opředen tak trošku záhadami, tajemstvím, nebo často dokonce i nepochopením…

Co je matching bonus podrobněji

Jak už jsme si výše prozradili, v té nejjednodušší definici je matching bonus odměna z výplaty Vašich distributorů. A protože se v tomto článku zabýváme binárním systém, tak je matching v praxi část profitu z výdělku osobně registrovaných (čili sponzorovaných) partnerů plynoucí z příjmů z binárního stromu (binárního systému). Matching bonus je nejčastěji vyplácen z první generace (linie) Vámi registrovaných, ale někdy pokračuje i dál do hloubky a může být vyplácen i z generace druhé, třetí atd…

Jak funguje binární matching bonus, příklad

Představte si společnost, která má svůj kompenzační plán, který je postaven na binárním systému tak, že hodnota jednoho tzv. binárního cyklu je 250 amerických dolarů (USD) a tzv. maximální výplatní limit z jednoho binárního obchodního centra je 5.000 USD za týden. Poznámka: pokud nevíte, co je to binární cyklus, nebo obchodní centrum, pak raději pokračujte na článek s názvem: „Základy binárního systému“ a ideálně také „Jak funguje binární systém? Jak se v bináru vypočítávají provize?“.

Vraťme se ale nyní zpět k příkladu…

Společnost, kterou si tu dáváme jako příklad, nabízí také matching bonus. A to takový, že Vám za 4 osobně sponzorované distributory (tzv. „na přímo“), vyplatí navíc 20% z jejich binárních provizí, které si vydělali oni sami pro sebe. Takže konkrétně, pokud si každý z nich v “bináru” vydělá pro sebe 250 USD, pak Vy z těchto čtyř budete inkasovat z matchingu navíc 200 USD (protože vlastně dostáváte 50 USD z každého).

A jedeme dál v příkladu, držte si klobouky 🙂

Tato společnost jde ale dál a pro ještě lepší sponzory dokonce nabízí, že pokud osobně přivedete do firmy ne jen 4, ale celkem 10 aktivních distributorů, pak bude odměna Vašeho matching bonusu činit ne 20, ale rovnou 40 procent! To znamená, že kdyby každý z těchto deseti vydělal v bináru po 250ti dolarech, rázem máte z každého místo 50 USD rovnou 100 amerických dolarů.

Zvyšování odměny na matching bonusu tedy většinou spočívá v motivaci rozšiřovat neustále první linii a stavět nové větve (které se pak v binárním stromu opět fyzicky uloží pouze do dvou nohou – což je stále pro mnoho lidí, těžko uvěřitelná a pochopitelná věc i když je to vlastně tak jednoduché a velmi chytré řešení)…

Suma sumárům

Pokud máte tedy v této firmě osobně registrovaných 10 svých přímých aktivních distributorů, kteří si vydělávají 250 USD z binárního systému, pak Vám to vychází na hezký příjem 1.000 USD jen z matching bonusu, ještě i mimo Váš osobní příjem z Vašeho binárního stromu, či bez dalších ostatních příjmů, která tato firma může mít. Z tohoto pohledu, je matching bonus silným argumentem v mnoha kompenzačních plánech, pro nábor nových obchodníků, kteří jsou za rychlými a vysokými výdělky.

Pozor, všechno nemusí být zlato, co se třpití

Tyto matching bonusy vypadají na první pohled velmi lukrativně a lákavě, nicméně když se podíváme blíže, tak se může objevit i jiná realita. Zdaleka né každý dokáže být dostatečně odolný vůči lákavým, “sponzorovacím” obchodním argumentů a už zdaleka ne každý si dokáže pragmaticky v praxi matching spočítat, zda to jednoduše řečeno “v globálu” vychází a je i dlouhodobě udržitelné.

Zvláště opatrní buďte a velmi dobře počítejte u firem se stoprocentním matchingem, nebo s matchingem do mnoho generací, protože nakonec můžete opravdu zjistit, že obchodně to znělo sice dobře, ale matematicky je to trošku “jinak”a matematika, jak známo – nepustí!

Co je ještě důležitější?

Žádný zázrak a ani matching bonus není to, na co byste mohli při budování své organizace spoléhat více, než na dobré vztahy, etické jednání, vzájemnou pomoc, podporu, taktéž kvalitní, opravdový produkt a spravedlivý, dlouhodobě udržitelný provizní systém.

Vaše šance na to, jak vydělat rychleji a více jednoduše nespočívá až tak v tom, zda pracujete ve firmě, která matching bonus má, nebo nemá. Plán je třeba vždy posuzovat jako celek, stejně jako firmu jako takovou a není možné učinit kvalifikované rozhodnutí pro spolupráci jen na základě jednoho parametru, kterým může být právě lákavý matching bonus.

Ostatní nenápadné bonusy, které se nezdají, ale stojí za zmínku…

Jak už jsme si uvedli, tak matching bonus je v binárním systému často právě ten příjem, který je důležitý právě pro lídry a vedoucí s potenciálem poměrně větších sítí. Statistika v MLM nám však prozradí, že těchto opravdových lídrů zase není až tak mnoho. Kdo je vlastně lídr? Mám namysli ty, kteří dokáží najít, registrovat a vychovat více samostatných distributorů, kteří pak nemají žádný problem v binárním systému pořádně rozběhnout obě nohy… Ano, mám namysli vážně obě, tedy pravou i levou 🙂

Tito šikovní lídři a sponzoři, kteří jsou vůdčími osobnostmi každé sítě však potřebují, aby obrat v nižších liniích, někdy se říká tzv. “na spodku”, byl stabilní, opakovaný a aby to tzv. “drželo”. I začátečník v MLM chápe, že budovat spotřebitelskou síť pro reziduální (tedy pasivní) příjem, kde jsou nákupy pouze jednorázové (např. jen za registrační vstupy), je pouze na dvě věci a ta první, je na nic… Spotřebitelská síť je od slova “spotřebovávat” a jedině tak, může být řeč o magickém zaklínadle “pasivní příjem” – všichni se jím ohání, ale ruku na srdce, kdo ho má?

Jaká je ta realita?

Kdo z distributorů tolika firem, které jsou na trhu, si může dovolit odjet na několik měsíců na dovolenou s klidným svědomím, že obraty po návratu budou minimálně stejné, nebo vyšší než před dovolenou? To už ale trošku zabrušujeme do duplikovatelného systému práce a to rozhodně vydá na dalších několik článků… Měli byste o to zájem? Napište do komentářů pod článek, nebo na Facebook…Děkuji.

Jak tedy budovat síť, která “drží”?

[sociallocker id=”377″]

O dobrém produktu nyní psát vůbec nebudu – to je automatika! Přestaňte se soustředit tolik na matching, který je pár vyvolených (pro lídry) a dejte raději vydělat spodním liniích na jednoduchých bonusech, které ovšem řádně pocítí každý jeden nováček z Vaší sítě!

Ano lídři, už Vás slyším, že by to možná znamenalo nemít matching 100 procent, ale jen 50, ale víte co? Udělejte to! Rozdělte se a dejte vydělat svým lidem ve spodních liniích – ve chvíli, kdy je toto možné a kdy si mnoho Vašich distributorů ve Vaši síti, také sáhne aspoň na nějakou tu provizi, která je potěší, pak se na Vašich obratech bude dát “štípat dříví”, jak stabilní budou! Nebuďte chamtiví, rozdělte se a zažijete stabilitu a růst!

V čem je know-how stability, v čem je ten klíč?

V praxi jsou to tedy spíše motivační bonusy za obhajování již dosažených pozic, nebo za dosažení nových úrovní, také primitivní podílové procentní bonusy, získatelské bonusy za nové zákazníky a distributory, prostě všechny ty druhy příjmů, které jsou reálné a dosažitelné pro většinu Vašich lidí ve Vaší struktuře.

[/sociallocker]

“Přemotivace” může ublížit a flustrovat!

Pokud nasponzorujete nováčka bez zkušeností na “matching”, kterého on samozřejmě nedosáhne, protože to není lídr, k čemu Vám bude, že jste ho zístali do spolupráce jen na chvilku a až u Vás skončí, bude flustrovaný a bude o Vás mluvit “nehezky”, že jste mu slibovali nereálné?

Přesně tak se podporuje nevalné povědomí o MLM u nás… Není konečně čas na změnu, není konečně čas na to, začít pracovat eticky a očistit v očích veřejnosti tento geniální model obchodu, který je zároveň výhodný i pro zákazníka?

Záveřem několik základních bodů, kterých je dobré se v bináru držet

  1. V bináru může uspět i takový distributor, který osobně zapojí jen 2 lidi, kteří to budou dělat (jednoho do pravé a druhého do levé nohy)
  2. Veškeré objemy ze všech prodejů v celé Vaší síti, až do nekonečné hloubky jsou akumulovány pro pozdější proplacení po neomezenou dobu v případě, že si hládáte aspoň svoji aktivitu na své pozici. Ostatní MLM systémy často nasbírané body nulují a také jsou omezeny na výplaty jen do určité hloubky, či vyžadují k dosažení výdělků více, jak pouhé 2 (navzájem paralelní) nohy/větve
  3. Binární systém povoluje spojovat více lidí do společných týmů pod sebe tak, aby mohli spolupracovat namísto toho, aby si konkurovali tak moc, jako v ostatních MLM modelech, kde jsou si všichni navzájem k sobě paralelní (nesdílejí žádný společný obrat, který by budovali společně)
  4. Bináry se i z výše uvedeného důvodu profilují jako nejméně konkurenční z pohledu rivality, mezi distributory jedné a té samé společnosti
  5. V bináru nikdy nepropadají žádné neproplacené obraty, pokud držíte základní podmínky aktivity. Co je neproplacené, to se stale načítá, kumuluje a čeká na Vaší pozici až do doby, kdy může dojít k proplacení.
  6. Binární systém je nejjednoduší dosud vymyšlený MLM model k tzv. duplikaci. Pravidlo zní: “pokud dokážete najít jen 2 a naučit je to samé, můžete uspět”
  7. Binární systém by se s trochou nadsázky dal považovat za stroj na peníze, ale o tom, zase někdy příště 🙂

Jak nepřijít o novinky na tomto webu?

“Lajkněte” blog na FB https://www.facebook.com/mlmjinak/

Mnoho úspěchů!




SDÍLET = LÍBILO SE MI TO!
⇩ DÍKY! 💘 DÁRKY NÍŽE ⇩


MARKETINGOVÝ ONLINE MLM SUMMIT ZDARMA!


DALŠÍ ROČNÍK NEZÁVISLÉ MLM AKADEMIE





PDF: Kde brát lidi do MLM, aby Vám nedošly kontakty!
 



MLM plávovač je ve FB Skupině MLM Poradna!
 



PDF: Jak správně telefonovat v MLM! Stahujte.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.