Bojí se ho každý, kdo v síťovém marketingu začíná, ale občas i ostřílení matadoři. Co to je? Připravte se se mnou na odmítnutí, protože dřív, nebo později, zkříží i vaši cestu.

Pochybnosti zažil každý

Zkušenosti s podnikáním v síťovém marketingu určitě pomohly vašemu přesvědčení a přivedly vás k růstu, ale možná také rozšířily pochybnosti o tomto oboru.

Já sám jsem krátce po tom, co jsem vstoupil do MLM, zažil frustrace a pochybnosti, jako nikdy předtím. Dnes jsem ale připraven a vyškolen jako nikdy předtím!

Když se ohlédnu, uvědomím si, že jedním z největších zdrojů oné frustrace byly námitky. Byl jsem připraven na všechno, nadšený a dychtivý, aby můj produkt pomohl všem kolem.

Ale moje vnitřní protesty mě skoro sestřelily ještě před tím, než jsem se dostal na startovní čáru.

Mentoři a trénink

Nebojte se najít si zkušeného mentora, ať už externě či ideálně přímo z vaší upline (sponzorské linie vaší MLM společnosti), který bude mít odvahu říct, že děláte věci špatně.

Pokud budete ochotni přijmout dobrou kritiku od někoho kdo fakt umí, pak budete tak mít obrovskou výhodu – dáte najevo, že berete svou profesi vážně, připravíte se pečlivě na svou kariéru a nenecháte nic náhodě.

Mentoři fungují jako vaše zrcadlo. Díky nim uvidíte situaci takovou, jaká opravdu je.

Mentor vám pomůže mnoha způsoby. Dobrý mentor není zaujatý a nedrží se zpátky, ukazuje pravdivou představu o tom, kým jste dnes.

Pokud ve svém životě nikoho takového nemáte, rozhodně ho potřebujete, věřte mi. Pravdivá zpětná vazba vám dokáže ušetřit třeba i roky trápení a zkoušení směrem, který vede do “slepé ulice”.

Připravte se na odmítnutí, protože ono přijde

Spousta těch nejlepších má svou tajnou zbraň, když přijde na strach z odmítnutí.

Existují různé články, videa a školení, které vám pomohou se připravit na námitky a odmítnutí, se kterými se v síťovém marketingu setkáte velmi často.

Ujistěte se, že všechny rady z praxe do svého podnikání opravdu implementujete.

Námitky jsou jen odrazem osoby

Existují rozdíly, mezi námitkou a odmítnutím. Ten hlavní spočívá v tom, kde pochybnosti vznikají. Námitka vzniká v mysli člověka, se kterým mluvíme.

Nevíme důvod, proč vznikají, ani motivy, které za nimi stojí. Víme jen to, že je vytvořil někdo jiný a můžeme je přejít a překonat. Nejsou namířené proti nám a mnohokrát jsou pouze odrazem samotné osoby.

Námitka se objeví například ve chvíli, kdy představujeme naši obchodní příležitost člověku, který okamžitě zareaguje třeba: „vždyť to je jen další pyramidové schéma“…

Mnozí by rezignovali a cítili by se poraženi, aniž by se pokoušeli vysvětli, že téměř každá společnost na světě má pyramidovou strukturu. (O fámách v síťovém marketingu už jsem se zmiňoval)

A víte co? Stále existuje malá šance, že by se i takový člověk mohl, po správném vysvětlení, nakonec k vašemu podnikání připojit – nevěříte? Mě se to už stalo. Kdybych ale nezkusil “zabojovat”, nestalo by se to.

Námitka je pouze odrazem samotné osoby, není namířená proti nám, neberte ji osobně – jedině tak vydržíte fungovat v MLM dlouhodobě!

To však není skutečný problém. Jestli chcete pochopit, odkud námitky přicházejí, dám vám hned 9 možných příčin.

Důležité je si uvědomit, že žádný z těchto důvodů, proč lidé proti vaší nabídce protestují, nemá nic společného s vámi:

  1. Snaží se “koupit” si více času na přemýšlení o vaší nabídce.
  2. Mají předchozí špatnou zkušenost, která může (a nemusí) být založena na fámách.
  3. Nevěří svým schopnostem.
  4. Nerozumí si s vámi a nechápou váš osobní příběh.
  5. Myslí si, že jste výjimeční, nebo máte schopnosti, které oni nemají.
  6. Nevěří, že si mohou finančně dovolit příležitost, jako je ta vaše.
  7. Nevidí dlouhodobé výhody vaší příležitosti.
  8. Nemají dostatek času na další podnikání.
  9. Nezajímají se o jiné lidi. Vlastně se nezajímají o nic jiného, než jen o sebe.

Zapamatujte si to nejdůležitější – většina námitek se odehrává jen v hlavě člověka, se kterým mluvíte. A vaším úkolem je pomoci, aby si uvědomil, že mu tyto námitky stojí v cestě.

Odmítnutí se bát nemusíte

Zamítnutí už jsou úplně o něčem jiném a já vám ukážu, proč se jich vlastně nemusíte bát. Ve skutečnosti totiž existuje jen velmi málo důvodů, proč se odmítnutí obávat.

Ve většině případů vás totiž osoba odmítne ještě před tím, než se s ní potkáte tváří v tvář, tak čeho se “sakra” bojíme? 🙂

Žijeme v digitálním světě, ve kterém lidé místo telefonování píšou zprávy, přejíždějí shora dolů, blokují, nebo ignorují telefonní čísla, odstraňují e-maily a vytvářejí další bariéry mezi sebou a lidmi, se kterými nechtějí komunikovat.

Pokud vás někdo bude chtít odmítnout, pravděpodobně to udělá ještě před tím, než vás vůbec uvidí.

V naší společnosti má člověk více než 100 různých možností, jak vás odmítnout ještě před tím, než vás uvidí. Každé odmítnutí, které nastane, vás o krok blíže přivede k souhlasu od jiné osoby.

A to je přeci skvělá zpráva pro všechny network marketéry! 🙂

Proto není potřeba se bát odmítnutí, je jen součást “filtrovacího procesu”.

Buďte vděční za vaši příležitost

Patříme do nové generace network marketérů, kteří se musí vypořádat se sociálním souhlasem, odmítnutím a námitkami mnohem více než generace před námi, kdy nebylo slovo “MLM” ještě tolik “sprostým slovem”.

Získáváme zkušenosti, které nás “otlučou” nevídaným způsobem. Což je pro nás všechny nepopiratelná výhoda! 🙂

Co tím myslím?

No tak zaprvé můžeme být mnohem lepší a rychlejší ve třídění informací, kontaktů a odpovědí – dokážeme určit potenciální vztah, zda bude nebo nebude spolupráce, už během několika málo minut. 

Díky online dokážeme pracovat mnohem více efektivně a jakýkoliv kontakt dokážeme mnohem rychleji změnit ve prospěch svůj, ale i jeho/její.

Jste si přece vědomi toho, že nemůžeme v MLM uspět, dokud nepomůžeme nejdřív tomu, koho oslovujeme, že?

Když přijde na budování kariéry v network marketingu, tyto schopnosti jsou k nezaplacení. Jasně, každý z nás, čas od času upadne do frustrace, kdy si v hlavě přehráváme pouze to špatné a nevidíme právě ty pozitiva.

Jaké je řešení?

Prostě se pohybujte vpřed, pokračujte dál ve správných aktivitách a dál potkávejte lidi, kteří se budou automaticky svým odmítnutím odfiltrovávat až do doby, dokud pro vás nezbudou ti, na kterých opravdu záleží. 😉

A to Vám ze srdce přeji – stojí to za to – s pozdravem Váš MLM fanoušek číslo #1 Michal Karmazín 😉


Za inspiraci k tomuto článku děkuji mému „MLM příteli“, Ericovi Worremu.



SDÍLET = LÍBILO SE MI TO!
⇩ DÍKY! 💘 DÁRKY NÍŽE ⇩


MARKETINGOVÝ ONLINE MLM SUMMIT ZDARMA!


DALŠÍ ROČNÍK NEZÁVISLÉ MLM AKADEMIE





PDF: Kde brát lidi do MLM, aby Vám nedošly kontakty!
 



MLM plávovač je ve FB Skupině MLM Poradna!
 



PDF: Jak správně telefonovat v MLM! Stahujte.
 

7 Comments

  1. Katarína
    8.8.2019 @ 17:40

    Dobrý večer, tlieskam Vám za tento vynikajúci článok, ktorý prišiel ako vždy v pravú chvíľu… ešte stále bojujem s tými námietkami… musím sa priznať, že hoci sa snažím odmietnutia nebrať osobne som z nich znechutená a frustrovaná…ale po každom odmietnutí si opakujem, že neodmietli mňa, ale moju príležitosť, ktorú som im ponúkla….

    Reply

    • Michal Karmazín
      15.8.2019 @ 12:02

      Dobrý den Katarínko, já Vás zdravím a děkuji Vám za komentář – s námitkami nebojujte – snažte se změnit náhled na námitku. Řeknu to tak, za námitku jsem vděčný, protože se za ní skrývá jen otázka… Na kterou se dá odpovědět. Pro mě osobně je úplně nejhorší klient, který se nevyjadřuje / nekomunikuje, protože jedině tehdy, nevím na čem jsem a nemůžu s tím pracovat 😉 Fandím Vám!! 🙂

      Reply

  2. Anonym
    8.8.2019 @ 20:36

    moc dekuji moc mi pomahate ,,,,,,

    Reply

    • Michal Karmazín
      15.8.2019 @ 11:58

      Děkuji Vám, je to skvělé, že Vám obsah přišel vhod, není nic lepšího než dobrá zpětná vazba a já jsem za ni opravdu vděčný – přeji Vám dostat se v MLM až na vrchol! ;))

      Reply

  3. Anonym
    9.8.2019 @ 8:46

    Hezky vysvětleno, díky Míša

    Reply

    • Michal Karmazín
      15.8.2019 @ 11:57

      Já děkuji za podporu Míšo, pozdravuji a přeji mnoho úspěchů 🙂

      Reply

  4. Dagmar
    18.1.2020 @ 21:35

    nooooo.kukam.ste vyborny,wau,clanky velmi vystizne a trefne spracovane,vidiet,ze sa rozumiete i spiritualite,zrejme ste studovali a studujete u vynikajuceho leadra…c uctou Dagmar.

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.